Stefan Savić iz Bosne i Hercegovine rođen je s teškim deformitetom nosa, zbog čega nije mogao normalno ni da diše, ni da vidi. Ali danas, zahvaljujući bivšem britanskom vojniku Vejnu Ingramu, konačno ima novi život.

Naime, Ingram je 2003. godine bio u mirovnoj misiji u BiH, gde je za vreme redovne patrole upoznao tada trogodišnjeg dečaka s velikim fizičkim poremećajima. Mali Stefan odmah mu je prirastao za srce i vojnik je obećao da će mu pomoći. Davno dato obećanje ispunio je u potpunosti. Tokom 13 godina Ingram je sakupio više od 165.000 evra za pet Stefanovih teških i komplikovanih operacija u bolnicama u Velikoj Britaniji. Prve dve operacije bile su 2003. godine, dve 2005, i poslednja 2006.godine.

Stefan je rođen s retkom facijalnim deformitetom, odnosno s „viškom“ kostiju umesto nosa. To je urušavalo njegovu lobanju i guralo oči toliko da je mališan jedva gledao.

- Čim sam upoznao malog Stefana, ali i njegove roditelja Miloša i Slavu, znao sam da moram nešto da učinim kako bih im pomogao - kaže Ingram, koji je i sam otac četvoro dece.

On je istakao da je ovo misija njegovog života i da mu je drago što je uspeo da pomogne dečaku.

Ljudi kažu da sam promenio Stefanov život, ali ja bih rekao da sam promenio svoj život. On je zaista neverovatna osoba. Raste u porodici punoj ljubavi. To je za mene bilo veliko iskustvo i stekao sam ogromnog prijatelja - dodao je on.

Za kraj je imao poruku za sve.

Kupite neku hranu beskućniku, ako ga vidite na ulici. Samo pokušajte da ne prođete pored njega, najlakše je proći. Pokušajte da pomognete koliko god para da imate - zaključio je Ingram.

Ingram je napustio vojsku i danas radi kao medicinski radnik.

 

ljudsko lice zapada.png (628 KB)