Zahvaljujući predanom trudu, entuzijazmu i talentu, mladi šahisti iz Foče osvojili su mnogo titula na republičkim takmičenjima i uprkos tome što imaju vrhunsko umijeće u igri sa figuricama, hronični nedostatak novca u Omladinskom šahovskom klubu “Deveti januar” onemogućava im da svoje znanje ukrste sa svjetskim šampionima, zbog čega im je neophodna pomoć šire društvene zajednice.

Nastavnik vjeronauke u Osnovnoj školi “Veselin Masleša” Radan Mimić, koji je prije deset godina došao na ideju da pokrene sekciju šaha, rekao je za “Glas Srpske” da mu je cilj bilo druženje đaka sa vršnjacima, a medalje koje su došle nagrada su za uloženi trud.

- Svaki prosvjetni radnik želi da pomogne djeci da vide nešto novo, da spoznaju da nikada ne treba ishitreno da reaguju, već da nauče da kontrolišu svoje postupke, a gdje će to bolje primijeniti nego u logičkoj igri - rekao je Mimić.

Istakao je da je volja i želja đaka na samom početku bila velika pa je znao da održi i deset časova sedmično, umjesto predviđena dva.

5.jpg (105 KB)