Vršilac dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH /Fipa/ Marko Kubatlija sastao se sa predstavnicima mađarske kompanije "Lugos Renevables" koja investira u projekat u Trebinju - izgradnju najvećeg solarnog parka na Balkanu, vrijedan više od 50 miliona evra.

Projekat podrazumijeva saradnju mađarske firme i "Elektroprivrede Republike Srpske", kroz mješoviti holding, a nova solarna elektrana snage 73 megavat-pika gradi se u Trebinju, u blizini granice Crne Gore i Hrvatske, što predstavlja drugu fazu cjelokupnog projekta, saopšteno je iz Fipe.

Prva faza je u toku, a podrazumijeva izgradnju trafostanice i dalekovoda sa solarnom elektranom od 73 megavat-pika, tako da će sa dodatkom nove solarne elektrane razvoj kompleksa obezbijediti kapacitet od 146 megavat-pika solarne energije, što će ga učiniti najvećom solarnom elektranom u regionu Balkana prema sadašnjim podacima, istaknuto je u saopštenju.

Iz Fipe su naveli da će to otvoriti nova radna mjesta, ali imati i veliki uticaj na ekonomski rast regiona i razvoj zaštite okoline povećanjem učešća zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije.

Srn2024-2-5_105174_2.jpg (293 KB)