Ruske humanitarne or ganizacije su 1875-1878. godine otvarale škole za hercegovačku srpsku izbjegličku djecu u Crnoj Gori, Dubrovniku, Dalmaciji i pograničnim dijelovima Hercegovine prema Crnoj Gori.

Takva jedna škola otvorena je i u Bijeloj Gori, u planinskom dijelu, na krajnjem jugu Vučije. Škola je otvorena u kući (planinskoj) Jovana Sredanovića, na Vrljugama, gdje i sada postoji "zidina", koja se zove škola. U ovoj školi bilo je 120 učenika, dječaka i djevojčica. Školu je otvorio u ime Petrogradskog dobrotvornog društva Antonije Vasiljevič u januaru 1878. godine. Vasiljevič je slao izvještaje Odboru u Petrogradu za sve ruske škole za izbjeglu srpsku hercegovačku djecu, pa i za ovu u Bijeloj gori.

Smatra se da je iz Hercegovine bilo oko 60.000 izbjeglica (prema Vasiljevskom). Djeca su iscrpljena, mršava, iznemogla, "kupljena iz pograničnih sela, ispod bukava i iz pećina". U ovoj školi su predavali Sava Petković iz Goražda i Prokopije Janković, učitelji i sveštenik iz Lastvanske parohije Todor Deretić. U školi su se predavali srpski jezik (crkvenoslovenski), račun, lijepo pisanje, ručni rad i vjeronauka (Stari zavjet i Novi) - osnovne molitve. Program je određivao učitelj, nije bilo nikakvih prosvjetnih vlasti osim ruskih dobrotvora koji su obilazili škole, organizovali dostavu hrane preko Kotora, donosili novac, odjeću i po koju knjigu. Rusija je bila vrlo zainteresovana za događaje u Hercegovini 1875-78. godine. Da ne bi pokvarili odnose sa Austro-Ugarskom i Njemačkom, sa kojima je bila u "trojecarskom" savezu od 1872.. nije mogla, vojnički, da pomaže ustanike. Čak je kontrolisala odlazak dobrovoljaca. I pored kontrole, došao je veći broj dobrovoljaca od Vukalovićeva ustanka iz 1875-78. godine. Zato se vrlo obimno, dobro organizovano angažuju ruska dobrotvorna društva "Ruski dobrovoljni odbori", naročito Petrogradski odbor. U Dubrovniku je bilo 410 učenika uz srpsku pravoslavnu crkvu. U svim školama je bilo oko pola djevojčica. U Dubrovniku je škole vodio jeremonah Kebeljić iz Trebinja. "Atanasije Vasiljevič je obišao sve škole i ponio u Rusiju učeničke sveske i najljepše mišljenje o školama".

1280px-Kesli_katuni_Bijela_gora_Montenegro.jpg (298 KB)