Sinoć je u Galeriji Doma kulture ,,Jevto Dedijer" otvorena izložba slika i grafika pod nazivom ,,Trag i most" akademske slikarke Lane Radan i magistra grafike Miloša Radića.

Lazar Gnjato, direktor JU Dom kulture ,,Jevto Dedijer" izrazio je zadovoljstvo što su se po prvi put u našem gradu zajedno predstavila dva akademski obrazovana likovna umjetnika najmlađe generacije, koja žive i stvaraju u Bileći.

,,Osim toga što je ovo izuzetan likovni događaj, istinsko je ohrabrenje za sve poštovaoce kulture i ljubitelje umjetnosti, ujedno je i nada da naš grad ima potencijale za kulturni rast", istakao je Gnjato.

Lana Radan osim izlaganja na kolektivnim izložbama publici se predstavila i samostalnom izložbom ,,Trag u beskraju". Njene slike su rađene tehnikom akril i kolažiranje.

,,Moj svijet je vedar i prozračan, pun ljubavi, topline i nježnosti. Pomalo je poetičan i romantičan, pomalo mističan, a opet svakodnevni svijet koji nas okružuje. U mom svijetu nema grča, sve je blago toplo, lijepo i time vam pokazujem svoj optimizam", rekla je Lana.

Miloš Radić koji je akademsko zvanje master grafike stekao 2021. godine imao je više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

,,Velika je čast ali i odgovornost izlagati pred domaćom publikom. Izložba je zapravo most između publike i umjetnika.

Most za mene predstavlja posebnu povezanost u umjetnosti. Svi ti oblici sami po sebi nisu predstave određenih predmeta, oni tek svojom veličinom, položajem i odnosom prema ostalima na površini lista dobijaju svoje sasvim određeno značenje" rekao je Radić.

Rečenicom ,,Svaki dan treba da ostavimo neki lijep trag za sobom, a vama dragi umjetnici želim da ostavite što više ovakvih tragova" izložbu je otvorio profesor likovne umjetnosti i akademski slikar Drago Vučić.

 

427134288_816818820480914_56763036110047847_n.jpg (237 KB)