Hercegovački vinogradari će tradicionalno 14. februara, kada se proslavlja zaštitnik vinogradara Sveti Trifun, zvanično početi radove i nadaju se da će ova godina biti mnogo bolja po prinosima i kvalitetu grožđa od prošle, koja nije pogodovala zbog vremenskih prilika.

U firmi "Agrofin", koja u Trebinju ima najveći vinigrad u Republici Srpskoj sa oko 400.000 sadnica vinove loze, rekli su Srni da su počeli obrađivanje i obrezivanje vinove loze, oranje i ostale radove.

"Vegetacija još nije krenula, a ne zna se kakvo će biti vrijeme u maju i junu kada je cvjetanje vinove loze, pa je još rano govoriti o očekivanjima. Ako bude lijepo i sunčano vrijeme bez mnogo padavina na proljeće, nadamo se dobrom prinosu grožđa", kažu u ovom preduzeću.

Vjeruju da će ova godina biti bolja, navodeći da su njihovi prinosi bili skoro upola manji od uobičajenih zbog lošeg vremena, kiše i pojave plamenjače.

Trebinjsko preduzeće "Agrofin" je najveći proizvođač vinskih sorti grožđa u Srpskoj, a najviše imaju zasada žilavke, vranca, merlota i kabernea.

 

th.jpg (25 KB)