Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević čestitao je građanima Srbije i njenom rukovodstvu Dan državnosti.

Kovačević ističe da se danas, 15. februara, sjećamo Prvog srpskog ustanka i donošenja Sretenjskog ustava 1835. godine.

„Prvi srpski ustanak kao prelomni događaj u borbi za slobodu i Sretenjski ustav koji je predviđao ukidanje ropstva i feudalizma predstavljaju suštinu svih borbi vođenih za slobodu na ovim prostorima“, naveo je Kovačević.

Podsjetio je na Njegoševe stihove iz Gorskog vijenca, kako navodi, najznačajnijeg djela koje je Njegoš posvetio Karađorđu.

„Njegoševi stihovi, kojima je on svoje najznačajnije djelo posvetio Karađorđu, ustaničkom voždu, stavivši na njegovu glavu Gorski vijenac, govore o neraskidivoj vezanosti Srbije i Crne Gore u čemu je Njegoš vidio ovaploćenje borbi za slobodu koje su se vjekovima vodile na ovom tlu. Oni su zalog dubljem i smislenijem zajedništvu od političkog, bilateralnog i diplomatskog. 220 godina od Prvog srpskog ustava obilježavamo uz sjećanje na brojne ustaničke prvake i vojvode koji su porijeklo vodili iz današnjeg nikšićkog kraja, nikšićkog plemena, Pive, Drobnjaka, poput Jakova i Mateje Nenadovića, Petra Todorovića Dobrnjca, Mladena Milovanovića, Lazara Arsenijevića, Melentija Nikšića, kasnijeg reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića, Stojana Čupića i mnogih drugih… Meni posebnu čast čini što je moj predak Đuro Milutinović Kovačević, slijepi guslar i jedan od Vukovih pjevača, nosio u guslama prepisku između Svetog Petra Cetinjskog i Karađorđa.“, istakao je Kovačević.

 

marko-kovacevic-rtnk-4.jpg.jpg (272 KB)