U Trebinju će od 1. do 3. marta biti održan niz događaja povodom tri godine od upokojenja blaženopočivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, o čijem će bogoslovskom i pastirskom radu, značaju njegovog lika i djela govoriti mnoge istaknute ličnosti i javni poslenici.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske najavljeno je da će u nedjelju, 3. marta, više arhijereja Srpske pravoslavne crkve i drugih pomjesnih crkava služiti božanstvenu liturgiju i parastos blaženoupokojenom vladiki Atanasiju u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

"U petak, 1. marta, u Kulturnom centru Trebinje u 18.30 časova planirano je otvaranje izložbe fotografija episkopa Atanasija `Dete - parče neba na zemlji`, autora nastojatelja manastira Duži jeromonaha Teofila", naveli su iz Eparhije.

Najavljeno je da će istog dana od 19.30 časova biti održana prva sesija "Svetosavska i Svetovasilijevska Hercegovina", na kojoj će učestvovati profesori Momčilo Golijanin, Ljerka Jeftić, te Jovo Marić i Senka Durutović.

U Kulturnom centru Trebinje će u subotu, 2. marta, od 18.30 časova biti promovisano drugo izdanje knjige vladike Atanasija pod nazivom "Asketika", o kojoj će govoriti episkop zapadnoamerički Maksim i otac Milorad Sredojević.Istog dana u 19.30 časova biće održana i druga sesija "Ogledalo, zagonetka i ličnost", na kojoj će govoriti mitropolit Mesogeje i Lavreotike Nikolaj /Hadžinikolau/.

Iz Eparhije su najavili da je u nedjelju, 3. marta, u Kulturnom centru Trebinje od 19.30 časova planirana i treća sesija "Živo predanje u Crkvi" na kojoj će govoriti mitropoliti kruševsko-demirhisarski Jovan i dabrobosanski Hrizostom, kao i Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije i iguman manastira Svetih Arhangela kod Prizrena arhimandrit Mihailo.

 

vladika atanasijee.jpg (223 KB)