U velikoj sali beogradskog restorana „Mali vikend” u petak 23. februara 2024. godine okupilo se više od 350 ljudi na tradicionalnom sijelu Nevesinjaca, koje je proteklo u znaku obilježavanja jubileja – 150 godina od donošenja odluke za dizanje Nevesinjskog ustanka.

Zavičajni sabor koji se ove godine održao po 13. put započeo je blagoslovom sveštenika Lazara Manigode.

Domaćin ovogodišnjeg sijela i predsjednik skupštine udruženja Nevesinjaca Svetko Kovač je u svojoj besjedi pozdravio prisutne zvanice i predstavio učesnike programa.

Naglasio je da Nevesinjci nastoje da dostojno obilježe brojne datume iz slavne slobodarske prošlosti.

– Na inicijativu udruženja krajem prošle godine postavljena je spomen-tabla u Nevesinjskoj ulici. Tako je imenovana od 1895. godine, povodom 2o godišnjice Nevesinjke puške. Ulica od svog nastanka nikad nije mijenjala ime, a danas predstavlja jednu od najljepših na Vračaru – rekao je Kovač.

On je podsjetio i da je ovo prvo sijelo Navesinjaca bez velikog zavičajnog pregaoca i neimara Žarka Samardžića koji se preselio u vječnost.

Višečlanu delegaciju iz Nevesinja  predvodili su narodni poslanici Ilija Tamindžija i Ognjen Kuljić, načelnik opštine Milenko Avdalović, zamjenik načelnika Bogdan Botić, kao i načelnici u lokalnoj samoupravi Milutin Samardžić i Aleksa Grahovac.

Pozdrave iz Hercegovine prenio je načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović. On je istakao da Nevesinjci ne zaboravljaju imena Jovana Gutića, Simuna Zečevića i Miloša Kešelja, hercegovačkih izaslanika koji su bili odabrani da zatraže municiju i oružje od Knjaza Nikole.

– Idemo u susret 150 godišnjici Nevesinjske puške koju ćemo, ako Bog da, dogodine obilježiti zajedno sa Republikom Srbijom i Crnom Gorom. U tome nam najveću pomoć pružaju članovi Udruženja Nevesinjaca u Beogradu – rekao je Avdalović.

 

Sijelo BG 3.jpg (155 KB)