Na drugom programu Radio-televizije Srbije počelo je prikazivanje dokumentarnog serijala „Jame“, koji kroz jedanaest polučasovnih epizoda govori o masovnim zločinima genocida koje su počinile ustaše nad srpskim narodom u Hercegovini 1941. godine.

Ovo je prvi dokumentarni serijal koji je snimljen na ovu temu, a urađen je u produkciji „Filmskih novosti“ iz Beograda, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 „Snimljeno je do sada jedanaest epizoda. Uz uvodnu epizodu koja objašnjava istorijski kontekst i okolnosti u Hercegovini nakon uspostavljanja NDH, slijedi deset polučasovnih priča o deset stratišta, od Korićke jame kod Bileće, jama kod Trebinja, Ljubinja, Stoca, Čapljine, sve do masovnih stratišta u okolini Livna“, kaže Sanja Pešut, scenarista prvog dijela serijala.

Naime, u planu je da se snimi još šest epizoda o jamama – stratištima u sjevero-zapadnom dijelu BiH.

„Serijal je sniman tokom zime i proljeća 2023. godine, a uz potresne priče potomaka žrtava. Drago mi je da smo u nekim slučajevima uspjeli da zabilježimo i veoma dragocjena svjedočenja neposrednih svjedoka tog vremena. Oni su 1941. bili dječaci, ali i danas u dubokoj starosti pamte te strašne događaje u kojima su izgubili svoje najbliže“, ističe Sanja Pešut i dodaje da je kompletan tim koji je radio na snimanju i postprodukciji prvog dijela serijala bio iz Hercegovine.

Posebnu dokumentarnu vrijednost serijalu daju originalni i potresni VHS snimci ekshumacija hercegovačkih jama tokom 1990. i 1991. koje je iz svoje lične video arhive ustupio Dragan Korać.

Dokumentarni serijal „Jame“ prikazuje se prvog ponedjeljka u mjesecu na kanalu RTS 2 u popodnevnom terminu.

Koricka_jama.jpg (73 KB)