Fondacija „Sveti Vukašin“ Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske proslavila je danas slavu - Svetog Vukašina, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo vladika Dimitrije u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.   

fondacija.jpg (855 KB)

Vladika Dimitrije čestitao je slavu predstavnicima i članovima Fondacije, istakavši da je najvažnije kada nekome pomažemo, da mu pružimo prije svega duhovnu utjehu, a onda materijalnu.

„Danas slavimo Svetog Vukašina, malo sa zakašnjenjem ali u Duhu Svetom, u ljubavi i milosti Božijoj, u liturgiji crkve sve je jedan beskrajni dan koji nema granica. Djeci iz 'Svetog Vukašina' bih htio da kažem da je najvažnije kada nekome pomažemo, da utješimo dušu njegovu i srce njegovo, da se izjednačimo i poistovjetimo sa onim kome idemo da pomognemo materijalno. Gledajmo da tog čovjeka ohrabrimo duhovno, da mu damo podršku i ukažemo na to da nije zaboravljen prije svega od živoga Boga i da niko od nas nije zaboravljen. Imajte u vidu da ovaj dar Božiji, kojim se nadahnjujemo na Svetoj litrugiji, širite i dijelite. To materijalno što dajete onima kojima je potrebno, dajte čitavim srcem, dušom i bićem“, rekao je vladika Dimitrije.

Fondacija „Sveti Vukašin“ postoji od 2011. godine, a osnivački cilj bio je podrška višedjetnim porodicama i očuvanje tradicionalnih vrijednosti porodice među mladim naraštajima.

Predsjednik Fondacije je Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, koji je na mjestu predsjednika naslijedio vladiku Grigorija, jednog od idejnih tvorca i osnivača.

Mogućnosti obezbjeđivanja sredstava za djelovanje uslovili su nekoliko reorganizacija Fondacije koja danas djeluje na širem prostoru Hercegovine i zajedno sa već postojećim humanitarnim i zdravstvenim organizacijama doprinoseći milosrđu i čovjekoljublju.