Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg i Opština Nevesinje proslavljaju danas krsnu slavu, Spasovdan.

nevesinje.jpg (425 KB)

Porta Hrama danas je bila mjesto sabranja velikog broja vjernika koji su došli da zajedno sa crkvenim velikodostojnicima i brojnim gostima proslave krsnu slavu.
Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika zahumsko – hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom Eparhije.

Nakon bogosluženja i svete tajne pričešća, svečana litija prošla je gradskim ulicama, potom je uslijedio obred lomljenja slavkog kolača u porti Sabornog hrama.

Vladika Dimitrije u besjedi je poželio da današnji veliki praznik uvijek dolazi na radost i blagoslov, na umnoženje ljubavi, sloge, blagodati i svjetlosti Božije u srcima našim.

"Neka srpski narod ostane na putu pravde, ljubavi, poštenja, čojstva i junaštva. Uprkos svemu treba da se držimo Hrista, ljubavi i milosti Božije", istakao je vladika Dimitrije.
Načelnik Milenko Avdalović rekao je da Spasovdan pored Nevesinja slave i dva prijestona grada Banja Luka i Beograd, te da nije slučajno što smo miljenici ova dva grada.

"Koristim ovu priliku da se preko našeg konzula i gosti iz Banja Luke zahvalim Republici Srbiji i Vladi RS za nesebičnu pomoć", dodao je Avdalović.

Danas su uručeni i ključevi 12 stanova za porodice koje su bile korisnici alternativnog smještaja.

Novoizgrađena zgrada je zajednički projekat Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Opštine Nevesinje, a izgrađena je u okviru projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“.

Jedna od porodica koja je živila u alternativnom smještaju je i porodica Mira Čabrila.

Miro kaže da je 30 dugih godina raseljeno lice i jedva je čekao ovaj dan kada će njegova sedmoročlana porodica ući u svoj novi dom.

„Danas sam veoma srećan, stan mi se mnogo svidio i zahvaljujem se Opštini Nevesinje i Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica“, rekao je Čabrilo.

Ceremoniji dodjele ključeva i primopredaji stambenih jedinica korisnicima prisustvovali su potpredsjednik Vlade Republike Srpske Alen Šeranić, ministar rada i boračkoinvalidske zaštite Danijel Egić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, poslanici u Narodnoj skupštini RS, pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Gojko Jordić, generalni konzul Republike Srbije Vaso Gujić, predstavnik Konzularne kancelarije Republike Srbije u Trebinju Miroslav Marković, predstavnici lokalne i izvršne vlasti, boračkih organizacija, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno – otadžbinskog rata, javnih institucija, preduzeća, načelnici i predstavnici opština istočne Hercegovine.