Skupština Crne Gore usvojila je sa 41 glasom “za” Prijedlog rezolucije o genocidu u sistemu logora u Jasenovcu, Dahau i Mathauzenu. Ukupno je glasalo 42 poslanika, a jedan je bio protiv.

andrija-mandic-foto-filip-filipovic-adria-10-6300f1cc.webp (111 KB)

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić naveo je da je urađen veliki posao, te naveo da nikad nije bio ponosniji kao srpski političar jer je shvatio da u kolegama ima partnere.

“Znam da možemo zajednički da radimo i da vodimo Crnu Goru. Raduju se duše jaseničkih novomučenika i duše predaka koje su stradale u ovim logorima. Nikad ne treba zaboraviti patrijarha Gavrila Dožića, koji je tamnovanjem u Dahau obilježio istoriju nekog vremena i služio na čast našoj crkvi i Crnoj Gori. Moramo da nađemo zajednički jezik kao političari, sa ova tri logora pokazujemo da nije usmjereno ovo protiv ni jednog naroda ili države, ovo je usmjereno protiv jednog strašnog režima. Oni koji su ubijali ove ljude nisu živi, a nisu živi ni mučenici koji su ubijani. Mi možemo da kažemo da je Crna Gora prva zemlja na planeti koja se na ovakav način odnijela prema tome. Ovo je rezultat našeg dogovora i ideje i niko se u ovo nije miješao sa strane”, kazao je Mandić nakon glasanja.