U sve tri trebinjske srednje škole, nakon junskog upisnog roka, ostalo je neupisanih dvadesetak učenika, a za julski rok ima svega šest slobodnih mjesta, i to u Tehničkoj školi i Centru srednjih škola, dok je Gimnazija sva popunjena.

gimnazija.jpg (78 KB)

U ovim školama, međutim, poručuju da niko neće ostati neupisan i sa gradskim vlastima i resornim ministarstvom će se tražiti najoptimalnije rješenje.

Mišo Pešić, direktor Gimnazije "Jovan Dučić", kaže da će upisati četiri odjeljenja opšteg smjera i sva mjesta su odmah u junu popunjena.

"Mi nemamo slobodnih mjesta za julski upisnik rok i veoma smo zadovoljni kvalitetom upisa", dodaje Pešić.

Najviše slobodnih mjesta ima u Tehničkoj školi, ali svega četiri mjesta, i to za zanimanje mehaničara, za koje, u principu, zainteresovanost pokazuju dječaci.

"Imali smo dosta interesovanja za upis na smjer tehničar logistike i špedicije, pa je tu ostalo i dosta učenika ispod crte, tako da se nadam da će nam ministarstvo obezbijediti upis još jednog odjeljenja traženog zanimanja", kazao je Nebojša Bovan, direktor ove škole, u kojoj je dvadesetak učenika ostalo ispod crte, pa, iako su se neki prebacili na druge smjerove, oni bi se rado vratili u željeno odjeljenje i formirao bi se novi razred.

U Centru srednjih škola u Trebinju je u junskom roku ostalo nekoliko učenika ispod crte, a za julski upisni rok mjesta ima za još dva učenika.

"Radi se o dva slobodna mjesta za zanimanje konobar, jer su u našoj obrazovnoj ustanovi još u junu popunjena skoro sva predviđena mjesta za novu školsku 2024/25. godinu", istakla je direktorka škole Nedjeljka Ilijić.

U novoj školskoj godini u Centru srednjih škola otvoren je novi smjer ugostiteljski tehničar, a po jedno odjeljenje biće i ekonomskih, pravno-poslovnih, medicinskih i agroturističkih tehničara.

Osim njih, upisano je i kombinovano odjeljenje trogodišnjeg smjera kuvar-konobar, što su deficitarna zanimanja, a od zanimanja kojih nedostaje, a za koja će se trebinjski učenici obrazovati u naredne tri godine, biće i vozači motornih vozila i mehaničari, kao i simulatori za obuku budućih vozača.