Rezultati eksperimentalne male mature u Republici Srpskoj pokazuju da sada već svršeni osnovci imaju nizak nivo znanja iz srpskog jezika i jezika bošnjačkog naroda, dok je znanje iz matematike na nezadovoljavajućem nivou, te, kako ističu naši sagovornici, ovo pokazuje da je znanje đaka oskudno, a ocjene visoke.

osnovna skola sveti vasilije ostroski gorica.jpg (83 KB)

Kako je u razgovoru za "Nezavisne novine" rekao Miroslav Popržen, direktor banjalučke OŠ "Sveti Sava" i predsjednik Aktiva direktora  osnovnih škola banjalučke regije, da je jedan od razloga loših rezultata i nedostatak motivacije učenika da dobro urade testove male mature.

"Oni su svjesni da je to eksperimentalna mala matura i da njima to ne nosi nikakve bodove", kazao je Popržen i dodao da ovi podaci ne govore objektivno o njihovom znanju, ali i neznanju.

"Ovo je pokazatelj problema u trajnosti znanja, đaci uče na stari kampanjski način, uče kada je kontrolni", kazao je Popržen i dodao da očekuje veći uspjeh onda kad budu vrednovali rezultate male mature pri upisu u srednje škole.

"U zadnjih nekoliko godina imamo visoke ocjene kod učenika, a znanje đaka je na nižem nivou", kazao je Popržen i dodao da, da bi đaci dobro uradili testove male mature, bilo je potrebno ponoviti gradivo koje se radilo u novembru ili decembru.

Rezultati male mature bi trebalo da se vrednuju pri upisu u srednje škole, pa bi i bili bolji, kaže Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije i direktor OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" Trebinje.

"Oni na testovima samo čekaju da se završi testiranje i da izađu iz učionica", kazao je Nadaždin.

Siniša Begović, direktor OŠ "Miloš Dujić" iz Čelinca, takođe je saglasan da bi trebalo vrednovati malu maturu pri upisu u srednju školu.

"Djeci kad rade testove budu zaključene ocjene i škola je skoro gotova, pa se oni i ne trude dovoljno", kazao je Begović.

Eksperimentalna mala matura je realizovana 29. i 30. maja ove godine. Njom je bilo obuhvaćeno 9.487 učenika iz predmeta srpski jezik, gdje je izlaznost učenika bila 98,46 odsto, te 184 učenika iz predmeta jezik bošnjačkog naroda gdje je izlaznost učenika bila 97,83 odsto, kao i 9.671 učenik iz predmeta matematika, gdje je izlaznost učenika bila 98,20 odsto.

"Učenici su ostvarili srednji nivo postignuća iz predmeta srpski jezik u regiji Hercegovina, dok je u ostalim regijama ostvaren nizak nivo postignuća. Učenici regija Prijedor i Birač su ostvarili srednji nivo postignuća iz predmeta jezik bošnjačkog naroda, dok su učenici regija Doboj i Semberija ostvarili nezadovoljavajući nivo postignuća", dodaju iz Republičkog pedagoškog zavoda i dodaju da učenici iz svih regija u Republici Srpskoj imaju loše rezultate iz matematike.

Ističu da ovakav rezultat pored niza uzroka može biti izazvan i uslovima u kojima se odvijala nastava u vrijeme pandemije i ostavlja prostor za definisanje aktivnosti kojima se hitno mora podići nivo znanja učenika.