Jedan od dva požara na području Gacka je ugašen danas, a vatrogascima je, zbog nepristupačnog terena, u pomoć pritekao i helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske, kako bi spriječili širenje vatre.

HELIKOPTER.jpeg (86 KB)

 

Kako je kazao Aleksa Vučković, komandir gatačkih vatrogasaca, ljudi i objekti nisu ugroženi, ali bi se požar, koji je zahvatio područje planine Baba, mogao proširiti na planinu Bjelašnicu.

 

Pojasnio je da se on ne može gasiti sa zemlje, već jedino iz vazduha.

"Sve ekipe gatačkih vatrogasaca su na terenu, a helikopter koji je stigao oko podne gasio je vatru", kazao je juče Vučković.

Kako je istakao, ugašen je požar koji je u subotu izbio na području gatačkih sela Jugovići - Dubljevići. 

I Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić, je potvrdio da su pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske bili na požarištu na teritoriji opštine Gacko, gdje je aktivno više požara.

On je istakao da je teren veoma nepristupačan, rastinje je suvo, a duva jak vjetar što otežava gašenje vatre.

"Požar se jako brzo širi, jer je zahvati suvo nisko rastinje. Do 12 časova u nedjelju izbacili smo 25 tona na požarište, ali sumnjam da ćemo ga moći lokalizovati tokom dana. Cilj nam je da smanjimo požarišnu liniju, jer vatra zahvata sve veće i veće područje", istakao je Kusturić i dodao da je na požarištu bio aktivan kju helikopter tipa "koala".

"Naš tim neumorno radi na terenu i bićemo aktivni sve dok je potrebno. Neprestano smo na terenu i bićemo na raspolaganju našim građanima sve dok je potrebno", istakao je Kusturić, prenosi Srna.