Na području istočne Hercegovine, koja pripada Izbornoj jedinici devet, biće veoma zanimljivo u svim lokalnim zajednicama, bar što se tiče kandidata za načelnike i gradonačelnika, pišu "Nezavisne novine".

bih-izbori.webp (44 KB)

Za mjesto gradonačelnika boriće se tri kandidata. Ispred vladajućeg SNSD-a i stranaka koje su okupljene u koaliciju, novi mandat tražiće Mirko Ćurić.

Svoju snagu u Trebinju dobijenu na prethodnim izborima lista Za pravdu i red pokušaće da iskoristi time što je dobila šansu da kandiduje Lazara Radana, a uz njega su stale sve stranke opozicije. Pored njih, kako smo saznali, biće i Ranko Vučinić, bivši član SDS-a, koji u trku ide kao nezavisni kandidat.

kandidati trebinje-min.jpg

Još jedan aktuelni načelnik traži nove četiri godine na vlasti. To je Milan Vukadinović iz Foče, a on se, kako saznajemo, ponovo kandidovao ispred SNSD-a. Opozicija će pokušati da vrati Foču preko Ognjena Bodiroge, narodnog poslanika iz SDS-a, a uz njega bi trebalo da stanu sve opozicione stranke.

Milenko Avdalović ponovo je izbor nevesinjskog SNSD-a, a na megdan će mu dva protivkandidata. Opozicija podržava Strahinju Vujadinovića, još jednog predstavnika liste Za pravdu i red, a račune će pokušati da pomrsi obojici Aleksandar Šiljegović, koji će, prema našim informacijama, biti nezavisni kandidat.

nevesinje.jpg

Možda i najneizvjesnija izborna trka biće u Gacku. SDS, koji je na prošlim izborima izgubio vlast u ovoj opštini nakon 20 godina i pet mandata Milana Radmilovića, želi ponovo da preuzme kormilo, a kandidat je Vukota Govedarica, aktuelni predsjednik Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS. SNSD nije želio ništa da prepusti slučaju kada je u pitanju protivkandidat, pa je odlučeno da kandidat ne bude aktuelni načelnik Ognjen Milinković, već Srđan Milović, predsjednik OO SNSD-a Gacko i nekada takođe narodni poslanik. Milovića bi trebalo da podrže stranke okupljene u republičku vlast. Ipak, treba reći da je do prije mjesec dana bila iznesena zvanična kandidatura Siniše Mandića, ispred Socijalističke partije Srpske, ali je ubrzo ona povučena u korist SNSD-ovog kandidata. Ne treba zaboraviti reći da će Gačani na raspolaganju imati još jednog kandidata. To je Srđa Bjelogrlić, sin pokojnog Radovana Bjelogrlića, bivšeg narodnog poslanika i nekada visokog funkcionera SNSD-a.

gacko kandidati-min.jpg

Novog načelnika dobiće i Berkovići, jer se Nenad Abramović, aktuelni prvi čovjek ove opštine, nije kandidovao. SDS je zamjenu za njega našao u Bojanu Samardžiću, koji je bio Abramovićev zamjenik u dva mandata. Protivkandidat dolazi iz SNSD-a i to je Milovan Škrba.

SNSD i SDS, kako saznajemo, jedini su koji imaju kandidate za načelnika Ljubinja, Istočnog Mostara i Čajniča. Stevo Drapić (SDS), načelnik Ljubinja, dobio je konkurenta u Božu Ćuzulanu (SNSD).

ljubinje.jpg

Istočni Mostar biraće između aktuelnog načelnika Bože Sjerana (SDS) i Gordana Račića (SNSD), dok će Goran Karadžić, aktuelni načelnik Čajniča (SDS-PDP) pokušati da osvoji mandat ispred Mirka Živkovića (SNSD).

Zanimljiva je situacija u Kalinoviku, gdje će, kako saznajemo, građani birati između tri kandidata koja se prezivaju identično. Radomir Sladoje, načelnik ove opštine, ispred SNSD-a, konkurente će imati u Đorđu Sladoju (SDS) te Vladu Sladoju (PDP).

Veselin Vujović, načelnik Bileće (SDS), kandidat je za novi četvorogodišnji mandat, a na listi će biti Miodrag Parežanin, kao kandidat SNSD-a, te Mihajlo Vujović, zajednički kandidat Ujedinjene Srpske i Srpske radikalne stranke.

bileca.jpg

U Izbornu jedinicu devet spadaju i Višegrad, Rudo, Čajniče i Novo Goražde.