Pobjednik 67. Festivala festivala je predstava „Let iznad kukavičjeg gnezda“ Studija glume Teatar 011 iz Beograda – kojoj je, uz Zlatnu masku za najbolju predstavu u cjelini po odluci stručnog žirija, pripala i nagrada žirija trebinjske publike.

Let iznad kukavičjeg gnezda.jpg (261 KB)

Najviše Zlatnih maski, ipak, žiri je dodijelio predstavi „Orkestar Titanik“ Gradskog pozorišta Trebinje, koja je nagrađena u tri kategorije a sve tri nagrade pripale su Željku Miloševiću: za najbolju mušku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i najbolju kostimografiju.

Zlatnu masku za najbolje rediteljsko ostvarenje „Bora Grigorović“ žiri je dodijelio Svetlani Gaško za režiju predstave „Smetovi“ u izvođenju Amaterskog pozorišta Kulturnog centra Kisač. Slovačkom pozorištu iz Kisača, odnosno Jaroslavu Zimi, pripala je i Zlatna maska za najbolju autorsku muziku.

Zlatne maske za glavne glumačke role otišle su u Sjevernu Makedoniju, članovima Dramskog studija Letečke teatarske trupe Tetovo za predstavu „Dječak u prugastoj pidžami“ - Vladimiru Jovanovskom za najbolju mušku ulogu i Melisi Cenovskoj za najbolju žensku ulogu na festivalu.

Zlatnu masku za najbolju žensku epizodnu ulogu žiri je dodijelio Marini Marder iz pobjedničke predstave „Let iznad kukavičjeg gnezda“ Studija glume Teatar 011 iz Beograda, a za najbolju kolektivnu igru - ansamblu predstave „Aladin“ Dramskog studija Učilišta zagrebačkog kazališta mladih.

Žiri, koji je ove godine radio u sastavu: reditelj i profesor glume Dejan Cicmilović, teatrolog i dramaturg Dragana Bošković i glumac Nebojša Kundačina – dodijelio je i tri Diplome festivala: Aleksandru Radojkoviću iz beogradskog Teatra 011 - za najboljeg mladog glumca, ansamblu Dramskog studija Učilišta zagrebačkog kazališta mladih - za koreografiju, scenski pokret i muzikalnost, te Nikoli Stojanovskom iz Letečke teatarske trupe Tetovo – diploma „Zalog za budućnost“, kao najmlađem glumcu festivala.

Takmičarski program ovogodišnjeg Festivala festivala zatvorila je predstava „Jaaao, Milenko“ u izvođenju „DIS Scene“ iz Zvornika, rađena po tekstu Vladimira Nedića a u režiji Aleksandra Riđošića.

Odlukom žirija publike, priznanje protagoniste večeri pripalo je Tanji Pavlović za ulogu Coke.

U okviru pratećeg programa, u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija nastalih na festivalskim predstavama „Festival u objektivu“, koju već po tradiciji pripremaju članovi trebinjskog Foto kino kluba. Žiri izložbe proglasio je i autore najboljih fotografija - a prvo mjesto pripalo je Marijani Miletić Hajrović, drugo Jovanu Vidakoviću, a treće Radoju Elezu.

Prije proglašenja najboljih, dodjele nagrađenih i svečanog zatvaranja festivala, publika je imala priliku da pogleda i monodramu „Brevrovizija“, u izvođenju Vladimira Cvejića, pobjedničku predstavu Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.