Bivši saborci iz Drugog bataljona ratne Nevesinjske brigade okupili su se u Nevesinju i tokom cjelodnevnog druženja evocirali uspomene iz proteklog otadžbinskog rata.

69c0b82a-d426-435a-9dbf-f5236371cfb2.jpg (61 KB)

Kao pripadnici grupe „Ćićolina“ tri godine su u ratnom vihoru bili nerazdvojni i dijelili zajedničku sudbinu.


U Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg saborci su prisustvovali svetoj liturgiji i pomenu poginulim borcima. Nakon toga su položili vijenac na Spomenik slobode i u Spomen sobi upalili svijeće.
Sveštenik Mladen Čalija rekao je da je žrtva pripadnika najmlađe vojne organizacije Nevesinjske brigade najsličnija Hristovoj žrtvi.

„Bog je dao život da bi mi imali spasenje, a tako su i ovi mladići dali život da bi mi živjeli u slobodi“, rekao je Čalija i poručio saborcima na molitvenom sjećanju da uvijek pamte šta su sve ovi junaci uradili za svoj narod i vjeru.


Bivši komandant Nevesinjske brigade pukovnik Zoran Purković pismom je pozdravio okupljanje jedinice koja je po herojskim djelima bila prepoznatljiva i među borcima i u narodu.
„Kao golobradi mladići ste juna 1992. godine krenuli da izvršavate najteže borbene zadatke i kroz borbu odrastali u potomke dostojne svojih predaka“, istakao je Purković, dodajući da se doprinos bilo koje druge jedinice iste veličine ne može uporediti sa doprinosom ove borbene grupe u Otadžbinskom ratu.


Purković je posebnu zahvalnost iskazao prema poginulim borcima, ratnim vojnim invalidima i članovima njihovih porodica.

“Treba da se uvijek sjećamo naših junaka kao njihova žrtva ne bi bila uzaludna“, poručio je Purković.


Ratni saborci su formirali poseban fond iz koga finansiraju organizovanje zajedničkih okupljanja i neke humanitarne aktivnosti.