U Trebinju je sinoć otvoren 12. festival evropskog i mediteranskog filma, a "Zlatni platan" ove godine je otišao u ruke glumaca Nives Ivanković i Ljubomira Bandovića  za izrazit doprinos evromediteranskoj kinematografiji.

festival filma.jpg (580 KB)

Pod sloganom "Osunčani filmom, festival je otvorila diva srpskog glumišta Tanja Bošković, a u publici su bili i glumci Trebinjac Jovan Jovanović, Andrej Šepetkovski, koji je ovoga puta bio u ulozi reditelja i Alisa Radaković.

Ove godine biće prikazano oko 30 filmova iz 15 zemalja. Iako festival prikazuje isključivo premijerne filmove, biće ponovo prikazan i film Dragana Bjelogrlića `Čuvari formule`, u kome kao jedan od najboljih mladih glumaca igra Jovan Jovanović iz Trebinja.

Tokom festivala, koji će trajati do 2. avgusta, filmovi će biti prikazani u Domu mladih, Kulturnom centru, dvorištu Muzeja Hercegovine i terasi hotela "Leotar".

Organizator festivala je Tangram centar iz Beograda.

Pokrovitelji festivala su Audio-vizuelni centar Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, Grad Trebinje i Ministarstvo inostranih poslova Srbije.