Pobjednik ovogodišnjeg Festivala mladih guslara Republike Srpske u kategoriji do 13 godina je Sveto Vujović iz Udruženja guslara „Vojvoda Gligor Milićević“ iz Bileće.  Sveto kaže da je potajno očekivao jednu od nagrada, te da je presrećan prvim mjestom. Kako ističe voli da dođe na Nevesinjsku olimpijadu i ovo je njegov treći nastup na Festivalu.
mladi guslari.jpg (115 KB)
 
 
Drugoplasirani u kategoriji do 13 godina je bio Đorđe Stevović iz Guslarskog društva „Vojvoda Luka Vukalović“ iz Trebinja, a treće mjesto priralo je sedmogodišnjem Lazaru Čolakoviću iz Guslarskog društva „Starina Novak“ iz Pala.
 
U kategoriji mladih guslara od 13 do 18 godina pobjedu je odnio Miloš Drakul iz Guslarskog društva „Rade Jamina“ iz Višegrada. Drugi je bio Ognjen Stojanović iz Udruženja guslara „Vojvoda Gligor Milićević“ iz Bileće, a treće mjesto pripalo je Stefanu Gavriloviću iz Guslarskog društva i škole „Sveti Petar Dabrobosanski“ iz Pala. Fočak Miloš Drakul, pobjednik u starijoj kategoriji, ističe da mu je ovo prva pobjeda na Nevesinjskoj olimpijadi. Kako kaže, jako mu se sviđa ova manifestacija, sve je dobro organizovano, a posebno je oduševljen gostoprimstvom domaćina. U takmičarskom dijelu programa ljubiteljima drevnog instrumenta predstavilo se 25 takmičara iz Višegrada, Pala, Banja Luke, Bileće, Nevesinja, Trebinja i Gacka.
 
Najmlađi učesnik festivala je sedmogodišnji Lazar Čolaković iz Pala kome je ovo drugi nastup na Nevesinjskoj olimpijadi. Prošle godine učestvovao je u revijalnom dijelu programa, a ove godine pripalo mu je treće mjesto u kategoriji do 13 godina. Lazar kaže da voli da pobjeđuje, i da je srećan jer će na Pale da ponese medalju, pehar i novčanu nagradu. Tri prvoplasirana mlada guslara u kategoriji do 13 godina, i pet prvolasiranih u kategoriji od 13 do 18 godina učestvovaće na Saveznom prvenstvu mladih guslara koje će se na jesen održati u Crnoj Gori. Na početku programa ljubitelje epske pjesme i gusala pozdravnom pjesmom predstavio se aktuelni prvak Republike Srpske Božidar Šupić iz Gacka.
 
U ime Saveza guslara RS prisutne je pozdravio Boško Golijanin. Načelniku Milenku Avdaloviću plaketu u ime Saveza guslara RS uručio je Boško Golijanin, a posebnu zahvalnicu dobio je od Udruženja Hercegovaca iz Banja Luke. U revijalnom dijelu programa nastupili su pjesnik Predrag Janičić, guslari Siniša Petrić, Ratko Parović i Ljubiša Ateljević. Program je vodila Nina Golijanin. Pehare, medalje i novčane nagrade ovogodišnjim pobjednicima uručili su načelnik Milenko Avdalović, predsjednik Udruženja guslara RS Boško Golijanin, predsjednik GD „Nevesinjska puška“ Radovan Kravić i sponzori Festivala. Bilo je ovo veče za pamćenje sa mladim čuvarima narodne tradicije u glavnoj ulozi.