Na Trgu slobode u Nevesinju sinoć je, u prisustvu velikog broja građana, sportista, zavičajaca i gostiju, priređen tradicionalni olimpijski program oči završne manifestacije na Bratačkom lugu.

Nevesinje olimpijada4.jpg (121 KB)

Nevesinjci su viteški duh, čast i dostojanstvo duboko urezali u svoju svetkovinu sporta, kulture i turizma. U njoj su sabrani naša istorija i tradicija, naš zavičaj i naš običaj, čojstvo i viteštvo, domaćinsko nadgornjavanje i sportsko takmičenje, hercegovačko dostojanstvo i stvaralaštvo svake vrste

Svečanosti je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan koji je istakao da je Nevesinjska olimpijada spoj tradicije i viteštva i na najbolji način pokazuje karakter srpskog naroda i da će institucije Srpske nastaviti da je podržavaju.

- Uoči jubilarne 150. ovo je prilika da svi još jednom ukažemo na veliki značaj Nevesinske olimpijade. Kada kažemo da je obilježavamo kao svetkovinu, upravo simbioza tradicije i vitešta najbolje objašnjava šta zapravo znači Nevesinska olimpijada - rekao je Karan.

On je istakao da su Srbi i danas, gdje god da žive, spojem tradicije i viteštva, uspjeli da ostaju i opstaju.

̶ Mi smo zapravo viteški narod iz prostog razloga što nikad nismo otimali tuđe, nismo napadali nikoga, ali nikome nismo dali da nas dira i branili smo naša vjekovna ognjišta i porodice - rekao je Karan.

 

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović izjavio je da je ovogodišnja 149. Nevesinjska olimpijada jedna od najuspješnijih do sada po broju posjetilaca i takmičara iz svih zemalja regiona i Evrope, kao i po visini nagrada i podršci institucija Republike Srpske, lokalnih zajednica i javnih preduzeća.

̶ Nevesinjska olimpijada nije samo tradicija i viteštvo, nego i turistička atrakcija ̶ istakao je Avdalović.

Danica Crnogorčević je svojim čarobnim glasom uljepšala je olimpijsko veče u Nevesinju podarivši publici jedinstven koncert. Prije nekoliko dana sa balkona Skupštine Srbije orila se njena pjesma zajedno sa sjajnim srpskim olimpijcima, a večeras je svojim nastupom uljepšala Nevesinjsku olimpijadu. Uz Danicu je nastupila Etno grupa Gorica.

Koncertu je prethodio svečani olimpijski program koji je bio spoj tradicionalnog i modernog.