47. Regionalna stočna izložba priplodnih grla goveda, ovaca i konja, kao i iložba pasa svih rasa  je održana u nedjelju 25. avgusta na stočnoj pijaci u Gacku. Okupila je veliki broj stočara iz Gacka i susjednih opština. Stočnu izložbu, već tradicionalno, organizuje Opština Gacko u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Zemljoradničkom zadrugom Gacko.

sajam stoke.jpg (80 KB)

Iz opštinskog budžeta su obezbijeđene novčane nagrade za vlasnike najboljih grla svrstanih u 17 kategorija u ukupnom iznosu 15 950 KM. Komisija je imala težak zadatak  posebno kada je ovčarstvo u pitanju, jer je nešto veći broj stočara izložio priplodna grla ovaca i ovnova.

Iz oblasti govedarstva su dodijeljene 32 nagrade od kojih je čak pet za bikove starosti preko dvije godine u tipu gatačko goveče. 19 vlasnika je dobilo novčane nagrade za uzgoj kvalitetno priplodnih ovaca, dok je za najbolje konje dodijeljeno 6 nagrada.Kada je u pitanju izložba pasa nagrade su dobila 3 vlasnika.

Najatraktivniji dio je svakako „Gatačka korida“. U kategoriji velikih bikova nagrada je pripala vlasniku Aleksiju Slijepčeviću iz Gacka, a u borbi malih bikova pobjednik je bik Andreja Radulovića iz Nevesinja.

 I grla ovaca su ocijenjena kao dobra bez obzira na sušno ljeto, a zastupljene su rase pramenka i oplemenjena pramenka različitih sojeva- rekli su iz stručne komisije za ocjenu grla.

Prema ocjeni članova komisije, izložba je kvalitetno organizovana, grla su kvalitetna posebno u kategorijama mladih junica i bikova. Životinje su u dobroj kondiciji i odlično pripremljene.

I ove godine, kao i prethodnih distributer „Simović komerc“d.o.o Bileća dodijelio je vaučere za 1 000 kg stočne hrane.