Sinoć je u sali  Parohijskog doma promovisana  knjiga aforizama istoričara  Milana Nikčevića “S desna u lijevo.“O  knjizi su govorili jedan od najistaknutijih  satiričara iz Crne Gore Blažo Papović i pjesnik  i autor  strip romana  Jovan  Bratić.

milan nikcevic.jpg (41 KB)

„Svi aforizmi, liče jedan na drugog , samo ovi Milanovi svi liče na Milana. Stoga  ja neću razdvajati  priču o njegovim aforizmima od priče o njemu“, rekao je Blažo Papović.

“Ko makar i površno, poznaje Milana, a su štinski  upozna njegove aforizme u ovoj zbirci, zaključiće da Milan i njegovi aforizmi, u stvari žive skupa. To je jedna skladna familija, iako su i oni  i on po prirodi svađalice i prznice.Meni se čini da, ako bi Milana odvojili od njegovih aforizama, on tu nesreću ne bi preživio, a aforizmi bi rekli tako mu i treba kad nas je ovakve stvorio“, dodao je Papović.

Papović je naglasio da  Nikčevićevi aforizmi prosto kidišu na svaku od mnogih društvenih devijacija: kriminala, pohlepe, demagogije, izdaje, samoljublja, srboljublja i poroka.

Govoreći o knjizi  pjesnik  Jovan Bratić  je istakao: „  ona predstavlja širok dijapazon duhovitih političkih poruka, proizašlih iz našeg bliskog, političkog i istorijskog nasljeđa kao i duboke polarizacije  srpskog naroda što nas je pratila i nažalost još nas prati kao zla kob, sprečavajući  i naše novije generacije da prodišu punim plućima  u cilju temeljne obnove  nacionalnog bića koja nam je danas toliko potrebna.

Milan Nikčević kao istoričar, dobro upoznat sa ovom tematikom,na briljantan način je upotrijebio oštricu svog pera da iskleše,jednako tako oštre, političke i duhovite poruke , poruke kroz svoje efektne i uspješne aforizme.Autor  aforizmima otkriva svaku vrstu anomalija svojstvenih našem društvu i čovjeku kao individui, ne štedeći nikoga , ni pojedince ni institucije od britke aforističke strijele.“

Zahvaljujući se brojnoj poblici i gostima sam autor je podvukao da je u knjizi objedinjeno 420 aforizama koji su nastajali godinama  a kojima se jasno odredio prema vremenu u kojem živimo.Moderator promocije Miloš Milošević program je vodio sa mladalačkom lakoćom kombinujući humor i glumu što je dodatno oduševili posjetioce.