Izložbom grafika trebinjskog autora Marka Burlice, u Bileći je sinoć otvoren prvi omladinski festival "Orfej" na kojem će biti predstavljen niz sadržaja iz likovne, filmske, pozorišne i drugih umjetnosti.

orfej.webp (84 KB)

Predsjednik Udruženja građana "Eho" iz Bileće Tanja Samardžić izjavila je Srni da će festival trajati mjesec i po dana i da će obuhvatiti 18 aktivnosti iz različitih oblasti umjetnosti.

"Birali smo mlade umjetnike koji su se već dokazali svojim stvaralaštvom, koji su prepoznati i priznati u regionu, a rade na marginama društva", rekla je Samardžićeva.

Direktor Doma kulture "Jevto Dedijer" u Bileći Lazar Gnjato izjavio je da je riječ o ozbiljnoj i potresnoj izložbi pod nazivom "15 minuta slave", te da je nemoguće ostati ravnodušan na radove mladog umjetnika Burlice.

"Ovdje iza nas su ljudi koji su sticajem okolnosti stekli svojih 15 minuta slave, a tih 15 minuta traje predugo, 20-30 godina. Ovo nisu predstave poznatih pjevača, već potresni doživljaji užasne kulture koja nas svakodnevno preplavljuje", rekao je Gnjato.

Festival će kroz pozorišni, muzički, likovni, filmski i književni program predstaviti kulturnu produkciju mladih iz BiH, Crne Gore i Srbije.

Omladinski festival "Orfej" organizovali su Udruženje građana "Eho" iz Bileće i bilećki Dom kulture, a podržali Ambasada Austrije u BiH, opština Bileća i Program regionalnih grantova "Telemah" fondacije, prenosi Srna.