Pravo glasa na lokalnim izborima 2024. godine u Trebinju imaju 31.823 glasača, a Gradska izborna komisija Trebinje provodi sve neophodne pripreme, u skladu sa svim pravilima i propisanim rokovima Centralne izborne komisije BiH, rekao je za Radio Trebinje predsjednik Gradske izborne komisije Siniša Terzić.

bih-izbori.webp (44 KB)

Za Skupštinu grada ovjereno je 14 političkih subjekata i tri kandidata za gradonačelnika Trebinja.

Terzić navodi da će svoje glasačko pravo punoljetni građani Trebinja moći da ostvare na 48 redovnih biračkih mjesta i jedno za glasanje u odsustvu u Domu mladih.

„U zavisnosti od broja prijavljenih, biće formiran i određeni broj mobilnih timova. Glasači će moći glasati lično, u odsustvu, putem pošte i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu“, pojasnio je Terzić.

On je istakao da trenutno zaprimaju prijave za glasanje putem mobilnog tima, a rok za prijavu je do ponedjeljka, 9. septembra.

„Obuka predsjednika biračkih odbora, koju sprovodi tim instruktora koje je izabrala Centralna izborna komisija danas završava. Nakon te obuke, GIK će započeti sa obukom članova biračkih odbora i njihovih zamjenika, koji su predložili politički subjekti", naveo je Terzić.

Trebinje je jedan od gradova i opština u BiH, koji je određen za sprovođenje pilot projekta elektronskog glasanja.

„Grad Trebinje je određen za pilot projekat broj tri, koji se odnosi na autentifikaciju birača i transmisiju rezultata. Određeno je devet biračkih mjesta, šest u Osnovnoj školi „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ u Gorici i tri u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Policama. U toku je javni konkurs Centralne izborne komisije za operatere i, ukoliko ima zainteresovanih građana, mogu da se prijave, a obezbijeđene su novčane naknade za taj rad. Nadamo se da će pilot projekat elektronskog glasanja doprinijeti bržem i efikasnijem objavljivanju izbornih rezultata“, navodi Terzić.

Ukoliko građani imaju nekih nedoumica, dodaje, mogu da dođu u prostorije Gradske izborne komisije Trebinje, svakog radnog dana, od 8.00 do 15.00 časova.

Kampanja za lokalne izbore zvanično počinje sutra i traje mjesec dana.

Terzić je pozvao sve političke subjekte da se drže propisanih pravila, zakona i podzakonskih akata, izražavajući nadu da će izborni proces proteći u najboljem redu.

Lokalni izbori 2024. godine biće održani u nedjelju, 6. oktobra.