Na početku prošle školske godine, u osnovnim školama u Srpskoj bilo je 83.708, a na početku 2013/14. godine 96.932 đaka.

skola-djaci.jpg (38 KB)

To su pokazali podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima su, samo za deceniju, osnovne škole u Srpskoj ostale bez više od 13.000 učenika.

Ako u obzir uzmemo činjenicu da odjeljenja, u prosjeku, imaju 18 učenika, nije teško izračunati da smo na ovoj razlici u deficitu za onoliko đaka, koliko bi bilo dovoljno za više od 700 odjeljenja.

Demografi poručuju da su ovo izuzetno zabrinjavajući podaci, te da, kad već gubimo na kvantitetu, moramo raditi na podizanju kvaliteta obrazovanja.

– Manje učenika u osnovnim školama u Srpskoj, u prvom redu je posljedica smanjenog rađanja. Na drugom mjestu su migracije, sli one nisu toliko presudne u ovoj priči – objašnjava profesor demografije Stevo Pašalić.

Prema njegovim riječima, zbog slabog nataliteta, i ubuduće treba da računamo na sve manje osnovaca u školskim klupama.

– Pojedine škole već sad imaju po jedva 5-6 učenika. Zato nam treba preokret, u smislu podizanja kvaliteta, kad već na kvantitet ne možemo da računamo. Između ostalog, treba nam više individualnog rada, i to prema sposobnostima učenika, te podsticanje nadarenih đaka. Djecu treba podsticati da uče sa razumijevanjem, da logički rasuđuju. A ne da, na primjer, uče geografiju napamet, odnosno da ne smiju da se služe kartom pri odgovoru, što se, nažalost, dešava – poručuje Pašalić.

Podsjetimo, u 2013/2014. godini u prve razrede upisana su 10.133 učenika, a prošle školske godine 8.899 njih. Kad se u obzir uzmu ove dvije školske godine, lani je zabilježeno 1.200 prvačića manje.