Autorskom predstavom "Ispočetka" Dragane Bukvić sinoć je u Domu kulture „Nebojša Glogovac“ u Nevesinju počeo 23. Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske.

Plakat_festival.jpg (183 KB)

Tokom festivalske sedmice nevesinjska publika biće u prilici da pogleda najbolja umjetnička ostvarenja mladih talenata iz cijele Republike Srpske. Očekuje nas raznolik program, interesantne predstave i mnogo zabave.

Selektor Festivala Novica Bogdanović kaže da ljubitelje pozorišne umjetnosti očekuje sedam zanimljivih programa i puno mladih ljudi koji su došli u Nevesinje da pokažu šta znaju.

 – Raduje nas dolazak u Nevesinje i nadamo se da će ovakvih i sličnih projekata biti još u budućnosti – istakao je Bogdanović.

Direktor nevesinjskog Centra za kulturu Aleksandar Vuković naglašava da Festival ima za cilj da promoviše mlade talente i pruži im platformu za izlaganje svojih umjetničkih doživljaja.

 –Pozorište je važan dio kulture i smatramo da je podrška mladim umjetnicima ključna za razvoj naše kulturne scene –ističe Vuković i dodaje da će ova kulturna manifestacija obuhvatiti raznovrstan program, uključujući predstave različitih žanrova, radionice i diskusije.

Prema njegom riječima, okupljanje ovakvog karaktera predstavlja odličnu priliku za mlade umjetnike da se upoznaju i razmjene stečena iskustva.

Ulaz na sve događaje je besplatan, a organizatori pozivaju sve ljubitelje pozorišne umjetnosti da dođu i podrže mlade umjetnike i uživaju u pozorišnoj magiji.

Tokom trajanja festivala, na pozorišnim daskama Centra za kulturu biće izvedeno šest pozorišnih predstava među kojima je pet u takmičarskoj konkurenciji. Poslednjeg dana festivala biće održan koncert gurpe «Preko reda» kada je planirano da se najboljim učesnicima dodijele festivalske nagrade.

Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske organizuje Dis-teatar iz Banje Luke u saradnji sa Centrom za kulturu «Nebojša Glogovac» Nevesinje. Događaj od kulturnog značaja ѕa Nevesinje podržali su Ministarstvo kulture Srbije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Opština Nevesinje, Asocijacija omladinskih pozorišta Republike Srpske, Elektro-Hercegovina, HET.