Hercegovci iz Subotice i svih delova Vojvodine, zajedno sa zemljacima sa druge strane Drine, ukupili su se i ove godine na jedanaestom Hercegovačkom sijelu, u organizaciji ZU “Hercegovina” i još jednom poručili da “Hercegovina ceo svet naseli, al sebe ne raseli”.

Uz zvuke gusala, gangu, stihove Jovana Dučića i Laze Kostića, autentične sireve i vina,  uživalo je 850 Hercegovaca, koji su u različitim periodima došli na sjever Bačke, njihovih prijatelja kao i gostiju iz hercegovačkih gradova i opština.

 

Čestitajući ZU „Hercegovina“ Dan Udruženja – 15. februar, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić podsetio je da su o krševitoj Hercegovini i karakternim crtama Hercegovaca pisala značajna imena iz srpske nauke i kulture, ali da mnogi smatraju da je najlepši zapis o karakteru Hercegovaca ispisao vladika Nikolaj Velimirović. „Hercegovačko veče“ u meni budi posebna osećanja i emocije. Ja nisam rođen u Hercegovini, ali sam rastao uz svakodnevne priče o Hercegovini i Hercegovcima. Njih mi je kazivala ponosna Hercegovka Cvijeta Radulović, rođena Bošnjak, iz Bileće, koja me je podigla, jer sam sa nepune četiri godine ostao sam, bez majke. Bila je ponosna i na svoj rod, i na svoj kraj. I večeras je ponosna, jer ona me gleda odozgo. I ove suze u mojim očima – to nisu suze čoveka koji se boji. To su suze čoveka koji Hercegovce mnogo poštuje i voli”, poručio je u svojoj emotivnoj besjedi gradonačelnik Subotice.

Niko nije bio imun na ovu besjedu prvog čovjeka Subotice.

I njima je zaiskrila suza u očima. 

SUBOTICAcom_03Feb.2024_TehnickaskolaIvanSaric_3949747.jpg (276 KB)