U Carskim vinogradima u Ušću, nadomak Trebinja, "Podrumi Vukoje 1982" su obilježili zaštitnika vinogradara i vinara Svetoga Trifuna, dan kada započinje i rezidba prvih čokota vinove loze.

"Mi uvijek na ovaj najljepšidan, na Dan svetog Trifuna krenemo sa rezidbom prvih čokota žilavke i na taj način vraćamo snagu ovom istorijski značajnom vinogradu, ne samo za našu familiju već za cijeli region. A takođe želimo da obilježimo našeg sveca koji nam pomaže da svake godine imamo dobar rod i idealne uslove. U 2023. godini koja je bila izuzetno teška, dala nam je dodatni adreanalin za rad i dobar rod. Nadam se da će 2024. biti jednostavnija i još bolja", rekao je Radovan Vukoje, direktor ove vinarije.

Vukoje je podsjetio da su Carski vinogradi specifičan lokalitet na dvije rijeke, Sušici i Trebišnjici, ali je specifična i sama mikroklima, čak i voda, koja je hladna i u dobroj mjeri obara temperaturu, što daje veliku amplitudu u noći i po danu, a to čuva svu ljepotu primarne arome koja dolazi iz ovdašnje visokokvalitetne žilavke, posađene upravo ovdje prvi put 1894. godine.

On je naglasio da imamo izuzetne uslove i sve govori da smo kao regija izuzetno značajni i poručio svima da što više rade i stvaraju ovo božansko piće.

Carske vinograde i rezidbu je blagosiljao otac Velimir Kovač, ističući da je Gospod taj koji sve blagosilja, pa i Svetoga Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara, ali i same vinograde, ostavivši nam zapovijesti da prinosimo hljeb i vino kao prvine našega prinosa i onoga od čega zavisi naš život, naša hrana i piće.

"Neka bi Gospod blagoslovio i sve vinogradare, sve njihove vinograde i njihov trud, da se trude da i oni budu saradnici božji, jer, kako znamo, ništa ne biva bez vjere, truda, bez spremnosti na mučeništvo Svetoga mučenika Trifuna koji ne bi bio proslavljen od Boga, a nećemo ni mi bez našega učešća i truda", kazao je otac Velimir.

 

a76e4dc1-b55c-4ca7-8de1-869b98174b18.jpg (305 KB)