Najvažniji spisi za izučavanje ranog srednjeg vijeka na prostoru Bosne su djelo vizantijskog cara Konstantina VII Porfirogenita „O upravljanju carstvom“ ili, kako se često naziva u istoriografiji „Spis o narodima“, rečeno je na predavanju profesora Bojana Krunića koje je održano u Centru za kulturu i informisanje.

U naučnim krugovima, kako se čulo na predavanju, postoje i tumačenja koja su u interesu drugih etničkih i nacionalnih skupina na prostoru Bosne, čiji je cilj dokazivanje njihovog postojanja u ranom srednjem vijeku.Konstantin Porfirogenit je svoje djelo napisao sredinom 10. vijeka sa namjerom da to bude priručnik njegovom sinu nasljedniku Romanu II. U tim spisima vizantijski car je jasno definisao granice srpskih srednjovjekovnih država.Bojan Krunić, viši asistent Filozofskog fakulteta Pale, kaže da se sigurno u jednom takvom spisu ne bi našle neke neprovjerene i netačne informacije. „Tu je podatak gdje su se tačno nalazile srpske države, a to su Srbija, Neretvanska oblast, Zahumlje, Travunija i Duklja i on je jasno teritorijalno razgraničio te oblasti. U poglavlju  naslovljenom „O Srbima“ je zemlja u kojoj sada žive i on pominje zemljicu Bosnu i dva značajnija grada u tom periodu“, rekao je Krunić.

 

1708592255_spis-o-narodima-nedvosmislen-dokument-o-postojanju-srpskix-drzava-u-ranom-srednjem-vijeku-u-bosni.jpg (92 KB)