Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je pomen za 13 Srba koje su ustaše bacile u Pridvoračku jamu u noći između 23. i 24. juna 1941. godine.

PRIDVORACKI MUCENICI.jpg (176 KB)

Trojica Srba uspjela su da pobjegnu sa mjesta stratišta i upozorili su ostalo stanovništvo, čime je spriječena masovnija likvidacija srpskog življa iz Trebinja i okoline.

Na inicijativu potomaka stradalih Srba iz Pridvoraca 2006. godine podignuta je spomen-kapela uz Pridvoračku jamu.

Željko Šakota, potomak jednog od stradalih, rekao je novinarima da se 81 godinu čekala ekshumacija i da se podigne spomen-obilježje, što je učinjeno uz pomoć grada, rodbine i crkve.

Šakota je napomenuo da za pridvoračke žrtve niko nije odgovarao, odnosno da bilo je suđenje ali da niko nije presuđen jer svjedok u mraku nije mogao vidjeti one koji su direktno ubijali.

Slobodanka Tanović, kćerka Jefte Škora, koji je uspio pobjeći iz jame, rekla je novinarima da su stradali konačno pronašli mir, nakon što su izvađeni iz ledine.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak rekao je novinarima da odaju poštovanje sugrađanima koji su brutalno ubijeni samo zato što su Srbi, ali da istovremeno šalju poruku o potrebi zajedništva, uvažavanja drugog i drugačijeg i beskompromisne borbe protiv svake isključivosti i zla.

On je dodao da je zahvaljujući inicijativi potomaka stradalih, grad Trebinje učinio sve da žrtve na dostojanstven način budu sahranjene na jednom mjestu.

U novoizgrađenoj grobnici u trebinjskom groblju u Podglivlju u oktobru 2022. godine su položeni posmrtni ostaci sedam pridvoračkih mučenika - Srba. Ubijenima je danas tu služen parastos.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je u Diptih svetih, uz prebilovačke i donjohercegovačke mučenike, unio i sve ostale mučenike postradale za vjeru u Hercegovini u vrijeme Drugog svjetskog rata, među kojima su i mučenici iz Pridvoračke i jame Jagodnjača.

Svi kao Sveti mučenici prebilovački i ostali hercegovački mučenici, praznuju se 6. avgusta.

Cvijeće kod spomenika pridvoračkim žrtvama u gradskom groblju položili su predstavnici Gradske uprave Trebinje i potomci stradalih.