Povodom tragične smrti učenice Srednjoškolskog centra „Alekse Šantića“ Ksenije Stajić, u holu škole održana je komemorativna sjednica.

ksenija.jpg (276 KB)

Prisutnima se obratila direktorica Centra Dragana Budalić rekavši da osjećaju ogromnu tugu i žal zbog ovog velikog gubitka i da je Ksenija bila sjajna djevojka i učenica.

"Ksenijin blagi osmjeh, smirenost i blagost njenog lika je sve što nam ostaje kao sjećanje na nju. Čitajući njene pismene zadatke sam zapamtila jednu njenu misao koja glasi: 'Bitno je da ne posustajemo, jer sve se desilo i dešava se sa razlogom'. Ksenija je sada na nekom ljepšem mjestu, opet blagog lika i osmjeha, ali mirna i bez traganja za smislom prolaznog i trošnog, ovozemaljskog života", naglasila je Budalić.

Vojka Zubac kao razredni starješina kaže da je ovaj nemili događaj ostavio u svima velike ožiljke u duši i srcu.

ksenija2.jpg (373 KB)

"Najteži trenuci u životu nastupe iznenada, zateknu nas nespremne i pokažu svu surovu istinu koja nam dušu pretvore u bezdan bola i tuge. Život nam često priredi iznenađenja ne sluteći da će ona nekada biti toliko bremenita da će nam promijeniti naše poglede, uvjerenja i ponašanje. Da li ima većeg bola nego kad se otkine komad srca a ono nastavi da krvari bez kraja i utjehe. Dušo moja, neka ti je vječni mir u duši, sada pripadaš ljepšem svijetu u kome nema boli", poručila je Zubac.

Poslednji pozdrav isred školskih drugara uputila je učenica Nina Golijanin rekavši da je Ksenija bila tiha i nježna, izuzetna učenica koja je sanjala velike snove koji su nažalost prerano prekinuti.

"U jednom od svojih literarnih radova napisala je: 'Želim da uspijem, da nađem pravi put i da ispunim očekivanja. Ništa od toga nije lako, ali treba da budemo zahvalni na svemu što se dešava i što smo baš mi dobili priliku da živimo. Često sebi postavljam pitanje šta je smisao života i koji je smisao mog postojanja i življenja i mislim da smisao nije nešto što se konačno pronađe, već nešto što se stalno gradi i mijenja, i ako nikad ne spoznam smisao uživaću u svakoj novoj pustolovini i putovanju koji me vodi ka odgovoru' ", nevela je Golijanin. Ona je dodala da, nažalost, Ksenija nije dobila svoj odgovor preranim odlaskom, a bez odgovora ostajemo i mi zašto je jedna mladost prekinuta i snovi ostali nedosanjani.

Golijanin je naglasila da će Ksenija vječno živjeti u sjećanjima kako svog III G3, tako i svih ostalih školaraca i zaposlenih u srednjoškolskom centru.

Na kraju pomena prisutnima se kratko obratio i zahvalio Ksenijin stric dr Dragan Stajić. Istakao je da je posebno bio osjetljiv na nju, jer je odrastala bez majke, i kako je imala velike planove da dođe u Novi Sad kod njega da studira.

Ksenija je sahranjena juče na Srpsko-pravoslavnom groblju u Nevesinju.

Iza Ksenije su ostali otac i stariji brat.